Urho, Voima ja Sisu ūüĖ§

Saisinko¬†esitell√§ teille Cilla’s tuoteperheen uunituoreen uutuuden, J√§√§nmurtajat¬†-julisteen. Tunnettekin varmasti j√§√§nmurtajat Sisun ja Voiman kumppaneineen. Katajanokan murtajalaiturissa kotipaikkaa pit√§v√§t j√§√§nmurtajat ovat tunnetuimpien maamerkkien joukossa Helsingin siluetissa. Tiesittek√∂ muuten, ett√§ vanhin¬†j√§√§murtajalaiva Voima on otettu k√§ytt√∂√∂n jo vuonna 1954? Ei siis ihme, ett√§ j√§√§nmurtajiin¬†liittyy niin paljon my√∂s lapsuusajan muistoja. Suuret ja ylv√§√§t maamerkit ovat olleet olemassa minun koko elinik√§ni ja ne ovat kovin tuttuja elementtej√§ Helsinkiin liittyen.
¬†–
Ajan lähes päivittäin työmatkaa pohjoisrantaa pitkin keskustaan ja saan viettää aamuruuhkassa pienen hetken jäänmurtajien seurassa. Näyttävät niin mahtipontisilta ja tukevan turvallisilta monumenteiltä tutuilla paikoillaan. Talviaikaan pidän mielessäni kirjaa milloin olivat reissuillansa ja kuka milloinkin oli palannut laituriin. Jäänmurtajat symboloivat minulle hyvin vahvasti  suomalaisuutta ja myös koko Suomea eteenpäin vievää voimaa. Ovathan edelleen aukomassa väyliä mm. kauppaliikenteelle. Samalla ne tuovat pysyvyyttä ja siteitä menneeseen, kovaa tahtia digitalisoituvassa ja muuttuvassa maailmassa.
Eräänä aamuna töihin ajellessani jäin pohtimaan, että nämä upeat ja minulle läheisiksi muodostuneen rautajättiläiset ansaitsivat tulla kuvatuksi julisteeseen. Otin yhteyttä Helsinki Map -julisteiden kuvittajaan Juhana Hurtigiin. Skeittilautojen pohjakuviksi alunperin suunnitellut karttajulisteet ovat olleet supersuosittuja meillä ja mietin, ettei parempaa kuvittajaa Jäänmurtajat -julisteelle voisi olla. Jännitti ottaa Juhanaan yhteyttä, kun en tiennyt millaisia tuntemuksia laivat voisivat hänessä herättää. Pelko osottautui turhaksi ja Juhana innostui projektista heti. Otimme yhteyttä laivojen omistajaan Arctia Ltd. asiassa ja nyt odottelemme ensimmäisen juliste-erän saapumista painosta.
Jännittävältä tuntuu nähdä suunnittelupöydällä pyöritellyt kuvat lopullisina julisteina. MIllaisen vastaanoton mahtavatkaan saada? Koettekohan te myös samanlaisia rakkaudentunteita näitä laivoja kohtaan kuin minä? Oletteko yhtä hullaantuneita menneen ajan tunnelmasta, mikä näistä1950-lukulaisten jäänmurjataja sankareiden kuvituksesta henkii?
Julisteet ovat tulevana viikonloppuna ensiesittelyss√§ Design Market -tapahtumassa Kaapelitehtaalla. Ensimm√§isess√§ painoksessa on mukana 50 x 70cm kokoisia julisteita sek√§ A5 -kokoisina korttijulisteina. Julisteet ovat my√∂s¬†tilattavissa Cilla’s webshopista ja l√∂ytyv√§t my√∂s Hietsunkulman kaupalta. L√∂yd√§t julisteen webshopista t√§√§lt√§: Cilla’s J√§√§nmurtajat.¬†
Ihanaa viikonloppua ja toivottavasti nähdään Kaapelitehtaan hulinoissa!