Bergs Potter – ruukkuja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle

Viherkasvit toimivat elämässämme monin tavoin: ne puhdistavat ilmaa, tuovat luonnon lähelle, ja samalla opettavat, että jos haluaa jonkin asian elämässään kukoistavan, sille on annettava huolenpitoa ja rakkautta. 

Etenkin meillä pohjoismaissa, missä talviset ja pimeät olosuhteet kestävät yleensä puolet vuodesta, viherkasvit lisäävät viihtyisyyttä ja luonnonläheisyyttä kotona. Myös kevät ja kesä on viherkasvien omistajalle palkitsevaa aikaa: talven horroksen jälkeen kasvia tarkkaillessa huomaa kasvua viikottain, ellei lähes päivittäin. Viherkasvin katselu toimii erittäin hyvin myös päivittäisenä meditaationa.

Jos kasvit voisivat puhua, ne todennäköisesti kertoisivat, ettei ole mitään parempaa kuin laadukas saviruukku 

Laadukas savi säilyttää kosteutta tasaisesti, jolloin kasvilla on pitkäaikaisesti käytettävissään sopivasti kosteutta ja happea, jotka luovat sille optimaaliset kasvuolosuhteet.

Oikea vedenpoisto on myös avainasemassa. Kun ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukun pohjassa olevan reiän kautta pois, kasvin juuret hengittävät paremmin. Kasvi tarvitsee sopivan vedenpoiston myös kasvaakseen täyteen potentiaaliinsa. Suurikokoisia ruukkuja käytettäessä onkin tärkeää täyttää ruukun pohja ensin soralla (esim. Leca tai pienet kivet), jotta juurille jää tilaa hengittää. 

Lasittamattoman saviruukun kuuluu vaihtaa väriä – elävänä materiaalina se elää ja hengittää 

Raakasaviset Bergs-ruukut valmistetaan ensiluokkaisesta italialaisesta savesta ja poltetaan äärimmäisen korkeassa lämpötilassa kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Muuta ei ruukkuihin tarvitakaan – ne eivät sisällä kemikaaleja, ainoastaan puhdasta luonnon raaka-ainetta. 

Täysin luonnonmukaisen valmistusprosessin myötä jokainen ruukku on yksilö, ja voit joskus jopa löytää sormenjäljen savesta, kuin todisteena aidosta käsityöstä. Kasvin ja luonnonmateriaalin yhteiselo tuo eloa ruukkuun, ja se patinoituu kauniisti ajan myötä. Väri kehittyy mullan ja veden sisältämien suolan ja mineraalien vaikutuksesta. Lopputuloksena ruukkusi on muovautunut juuri sinulle, vähän samalla lailla kun käytössä pehmenneet lempifarkut. 

Kun kasvia kastellaan ja se vaihtaa väriä, tiedät, että ruukku hengittää. Kun tämä tapahtuu, ruukku voi antaa kasvin juurille kosteutta ja happea, jolloin kasvi saa parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. 

Kuinka valitset laaturuukun kasvillesi? 

Kiinnitä huomiota saviruukun ääneen: Napauta ruukkua sormella kuten antaisit sille “luunapin”.  Jos ääni on heleä ja kirkas, tiedät, että ruukku on valmistettu laadukkaasta raaka-aineesta korkeassa lämpötilassa, ja on sen vuoksi kestävä ja laadukas. Jos taas ruukusta lähtevä ääni on samea ja matala, se on mitä todennäköisimmin valmistettu matalassa lämpötilassa, päinvastaisin lopputuloksin. 

Tarkista, että vesi pääsee valumaan pois ruukun pohjassa olevan reiän kautta. Jos vedenpoisto ei toimi, vesi jää seisomaan ruukun pohjalle, ja kasvi lähtee helposti homehtumaan, jolloin se luonnollisesti voi huonosti.

Raakasavinen vai lasitettu ruukku?

Raakasavesta valmistettua ruukkua autenttisempaa kotia kasville ei voisi olla, ja se on myös hieman anteeksiantavampi kiireiselle omistajalle. Lasittamaton savi imee itseensä kosteutta, ja säätelee näin mullan kosteustasapainoa. Ei siis ole täysi katastrofi, jos kasteluväli venähtää kiireisen arjen tai lomamatkan takia. 

Lasitetut ruukut ovat kestäviä ja niissä valittavanasi on useampi syvä ja kaunis värivaihtoehto. Jos siis etsit jotain, millä haluat tuoda lisää väriä sisustukseen, valitse silloin ehdottomasti 

Bergs ruukkujen mallit on patentoitu, ja niitä on saatavilla useassa koossa ja värissä. Mallistoon kuuluu niin “raakoja” terracotan värisiä saviruukkuja useammassa mallissa ja koossa, kuin myös kauniin syvän sävyisiä lasitettuja ruukkuja. Settiin kuuluu aina ruukku ja aluslautanen.

Esimerkkejä Cilla’s valkoimissa olevista ruukuista:

Lasitetut ruukut:

Raakasaviset ruukut:

Yrityksestä:

Bergs Potter on Kööpenhaminalainen, juuri 80 vuotta täyttänyt perheyritys, jonka kaikki ruukut valmistetaan käsityönä Italiassa premium-savesta. 

Ruukut valmistettu perinteisillä menetelmillä – ne lasitetaan aina käsin ja yksitellen, jotta väristä saadaan mahdollisimman täyteläinen ja ruukusta kestävä.  

Victor Berg perusti yrityksen toisen maailmansodan keskellä, vuonna 1942, perittyään keramiikkapuodin Kööpenhaminassa. Hän päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa tuodakseen lisää väriä ja elämää sodan keskellä olleeseen Tanskaan. 

Vaikka moni asia on muuttunut sitten 1942, luonto ja viherkasvit auttavat edelleen ihmisiä kukoistamaan.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00