A Abba

Tästä se lähtee, uuden vuoden aakkoset nimittäin! A voisi olla minulle myös aamu, kun olen silloin tuottavimmillani, rakastan aamiaisia ja ennen kaikkea hitaita aamuja! Yksi kaikkien tärkeimmistä albumeistakin se voisi olla, se on nimittäin The Beatlesin Abbey Road. Valitsin kuitenkin Abban ja siitä johdettuna yleisestikin musiikin.

Rakastuin Abbaan alakouluikäisenä. Musiikkia kuunneltiin tuolloin LP-levyiltä, joiden suojapussiin oli useimmiten kirjoitettu laulujen sanat. En osannut tuolloin vielä englantia, koska olin aloittanut vieraiden kielten opinnot saksan kielestä. Opin englannin kuitenkin paljon saksaa nopeammin ja iso kiitos tästä kuuluu juuri Abballe. Lauloin kaikki laulut läpi niin moneen kertaan, että osasin sanat ulkoa ja lausumisesta tuli hyvin tuttua. Tein lauluihin myös tanssikoreografiat ja koulun jälkeen seurasi aina tanssi- ja lauluesitys johon vaarini istutettiin yleisöksi.

Saatoin laulaa Abbaa monta tuntia päivässä. Jotenkin hassusti opettelin laulamaan myös molempien Fridan ja Agnethan äänet. En kai osannut päättää, kumpi ääniala olisi minulle mieluisampi tai sopivampi. Laulan todella mielelläni nykyisinkin, tosin eniten itsekseni automatkoilla töistä kotiin. Tiedäthän sanonnan: dance like nobody is watching, mutta käännettynä laulamiseksi niin ettei kukaan ole kuulemassa.

Voisin sanoa Abban vaikuttaneen paljon kanssakäymiseeni musiikin kanssa. Varhaislapsuus kului isän jazz-harrastuksen rytmeissä ja oman balettiharrastuksen myötä myös klassinen musiikki on ollut vahvasti läsnä. Myöhemmin sain nauttia isoveljeni peesissä punk-rockhenkisestä murrosiästä, tosin tunnustan välillä salaa karanneeni naapurin tyttöjen Rock’n Roll -leiriin. Taisin joskun jäädä vähän kiinnikin tästä veljelleni. Muistan kuinka hän vaihto-oppilaaksi lähtiessään uhkaili, että Elvistä kuuntelemalla hänen kasettisoittimeensa tulee rasvaa ja se menee pilalle.

Sittemmin musiikilliset intohimot ovat vaihdelleet genrestä ja bändistä toiseen eri ikäkausien ja elämänvaiheiden aikana. Olen kuitenkin todella iloinen siitä, että nimenomaan intohimo musiikkia kohtaa on vain vahvistunut iän myötä. Nuorempana hämmennystä ja peittelyn tarvetta herättänyt moniruokaisuus musiikin suhteen on vaihtunut tyytyväisyyteen laaja-alaista musiikkimakua kohtaan.

Nykyisessä elämänvaiheessani kulutan musiikkia ehkä vielä enemmin kuin koskaan aiemmin. Pistän musiikit päälle lähes joka aamu töihin valmistautuessani. Kuuntelen automatkat kokonaan musiikkia ja töihin tullessa napsautan musiikit ensimmäiseksi päälle. Mietin myös tarkkaan kaupan musiikkilistoja, jotta ne ilmentäisivät päivän tunnelmia juuri oikein. Tämä tehdään tietysti asiakaspalvelun näkökulmasta, mutta tunnustan, että myös putiikittaren oman viihtyvvyden tähden.

Musiikki vaikuttaa vahvasti erilaisiin tunnetiloihini ja emotionaalisena tyyppinä koen saavani siitä valtavasti hyvää polttoainetta sekä iloisten että surullisten tunnetilojen läpikäymiseen. On todella harvoin tilanteita, etten haluaisi kuunnella musiikkia ja tunnen suurta nautintoa siitä, kun tiedän suosikkini uuden julkaisun ensisoiton olevan lähellä tai keikkalipun odottavan taskussa.

Uuden Vuoden postauksessa kerroin täyttäväni kuluvan vuonna pyöreitä vuosia. Yhdessä ikätoverisiskoni kanssa päätimmekin käydä ”juhlavuoden” kunniaksi mahdollisimman monissa erilaisissa konserteissa vuoden aikana. Konsetttikietueemme aloittaa ihanan ystäväni Annimaria Rinteen Jälkeenpäin – niminen levynjulkaisukonsertti tammikuun puolivälissä. Lähtisitkö kanssani Annimarian konserttiin? Täältä löydät lisää tietoa konsertista: Annimaria Rinne Jälkeenpäin levynjulkaisukonsertti.

Saas nähdä tuleeko Abba vastaan vuoden aikana jotenkin. En kuuntele kovin aktiivisesti Abbaa tällä hetkellä ja viimeksi taisin laulaa sitä naapureiden kanssa vietyn grilli-illan päätteeksi pidetyssä Singstar-kilpailussa. Taisinpa muuten hävitä naapurin Niinalle muutamalla pisteellä. Täytyykin kaivaa vanhat levyt esille, harjoitella ja sopia revanssi Niinan kanssa, ettei jää kaivelemaan tämä asia.

Mitenkä on, kolahtiko Abba sinulle aikoinaan ja onko musiikki miten isosti sinun elämässäsi mukana?

P.s. Postailen kaikenlaisia automatka- ja muita musatunnelmia satunnaisesta omalle Instagramtililleni. Löydät mut sieltä nimellä: cillsback.